noscript image for google
<h2>Ποιότητα & παράδοση 2 γενεών!</h2><p>Το Κάτι Άλλο</p> Slideshow image <h2>  Το κάτι άλλο!</h2><p>Εργαστήριο χαλβαδοποιίας</p> <h2>  Το κάτι άλλο!</h2><p>Εργαστήριο χαλβαδοποιίας</p> <h2>Το κάτι άλλο!</h2><p>Πανελλαδική ξευπηρέτηση ...</p>
Previous Next
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ

"Το Κάτι Άλλο"
Εργαστήριο χαλβαδοποιίας / Τρίκαλα
Τάτσιος

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ

Από την ετυμολογία της λέξης χαλβάς διαφαίνεται ότι η καταγωγή του γλυκού είναι τούρκικη. Χελβάς στα τούρκικα σημαίνει γλυκό. Ο χαλβάς φαίνεται να είναι το αρχαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το έδεσμα έγινε γνωστό στην Ινδία από τους Μογγόλους τον 16ο αιώνα. Άλλοι ιστορικοί μελετητές θεωρούν ότι το γλυκό έγινε γνωστό στις αραβικές χώρες από Τούρκους μετανάστες μόλις πριν από εκατό χρόνια.

 


Είδη χαλβά

Ο χαλβάς παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά συστατικά.

Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χαλβάς που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη και ελαιόλαδο. Επίσης δημοφιλής είναι και ο χαλβάς Φαρσάλων που φτιάχνεται με ρυζάλευρο και καμένη ζάχαρη.
Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και σε πολλά νησιά του Αιγαίου εμφανίζονται τουλάχιστον πέντε με έξι παραλλαγές του χαλβά (όχι ιδιαίτερα γνωστές) που έχουν σαν κύριο συστατικό το τυρί.
Αγαπητός επίσης χαλβάς στους Έλληνες είναι και ο Μακεδονικός χαλβάς ο οποίος παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ συχνή είναι και η προσθήκη ξηρών καρπών ή σοκολάτας.